Å være medlem i Start Norge har ført til mange muligheter for meg personlig. Det å få tilgang til et tverrfaglig nettverk av dyktige folk som engasjerer seg for entreprenørskap på tvers av landets utdanningsinstitusjoner er gull verdt og gir en unik innsikt i hva som rører seg. Og det var blant annet takket være dette nettverket at jeg fikk høre om NTNUs Entreprenørskole.

NTNUs Entreprenørskole er et tverrfaglig, 2-årig masterprogram hvor man som studenter blir kastet ut i gründertilværelsen. Det skiller seg fra det meste av andre studier ved at samtidig som du får en grundig innføring i forretningsutvikling, så er hele løpet tilrettelagt slik at du skal kunne bruke mest tid på å skape en levedyktig vekstbedrift. Og nettverket og kompetansen vi er omgitt av er helt uvurderlig – det skaper en trygg arena for å prøve og feile.

På mange måter føles det mer som om at vi er del av en akselerator her på Gløshaugen; selv om det igjen understrekes at det er en mastergrad. Med uendelig tilgang på kaffe og eget ølkjøleskap vil du finne folk i entreprenørskolens lokaler til alle døgnets timer, og titt og ofte ringes det i bjella – og det annonseres at noen har fått investering, sin første kunde, eller har oppnådd noe annet betydningsfullt. Det er alltid høy puls, mye som skjer, og kanskje det beste av alt er åpenheten; vi lærer av hverandres suksesser og hverandres feil underveis, og hjelper hverandre opp igjen når vi faller.

Første semester av programmet brukes i stor utstrekning til å finne frem til og validere ideer. Vi gjennomfører såkalte ”syretester”, hvor vi i løpet av høstsemesteret tester markedspotensialet til opptil 50 ulike ideer. Disse kan enten være dine egne, venner og bekjentes ideer eller eksterne ideer fra for eksempel TTOer (Technology Transfer Office). Du trenger altså ikke å ha en egen idé for å begynne her. Et av høydepunktene i løpet av semesteret er turen til Geneve i Sveits hvor vi får mulighet til å ”syreteste” teknologi fra CERN (http://www.dn.no/grunder/2015/11/30/2149/kvantesprang-for-grnderspirer). I slutten av november sitter vi igjen med en god del ideer som vi i fellesskap har sett ett kommersialiseringspotensiale i, og det er på grunnlag av disse at vi starter våre bedrifter her på Entreprenørskolen.

Ved entreprenørskolen har vi nå over 20 startups (Sjekk dem ut her: http://entreprenorskolen.no/startups-2/). Naturlig nok kommer ikke alle disse til å nå sitt tenkte marked – Men vi kjører på, faller på trynet og reiser oss opp igjen. Og læringsutbyttet er større enn hva hvilket som helst teoretisk studie ville kunne gitt oss. Mange som har gått Entreprenørskolen tidligere omtaler det gjerne som det beste valget de har tatt. Men, som vi gjerne sier: Ikke fordi det er enkelt.

Ranveig Strøm
Kontrollkomitéen i Start Norge 2016 / Styremedlem Start Norge 2015