Månedens Start-gründer har turt å satse stort – faktisk helt til verdensrommet. Kristoffer Liland leder et internasjonalt team med mål om å skyte opp raketter fra Norge, på vann. Han har alltid hatt lyst til å jobbe med verdensrommet og i 2010 tatoverte han: ‘Per aspera ad astra’ på venstre arm. “Det var alltid ment litt bokstavelig og betyr ‘Gjennom vanskeligheter mot stjernene’ ” forteller Kristoffer. Han ønsker å gjøre noe som kan endre verden, og håper flere norske gründere kan tørre å satse større. 

Foto: Rando Lüll

Kristoffer har alltid vært interessert i verdensrommet, og gikk lenge å irriterte seg over at det skjedde lite satsning på denne fronten i Norge (og Verden). ”Jeg hadde startet opp et par bedrifter tidligere som var til for at jeg skulle få litt inntekt å stå på når jeg en dag ønsket å starte med drømmen min. Etter å ha holdt på med dette en stund, var det min mentor som fikk meg til å sikte høyere da han sa: “Hvis du ønsker å lykkes med disse firmaene må de være drømmen din!” og siden drømmen var romfart så ble bedriftene tilsidesatt forteller Kristoffer. ”Deretter startet jeg på en master i Innovasjon ved UiA og det var her jeg fant og bygde ideen som ble til Ripple.”

Ideen er bygget på tidligere forskning fra 70 og 80 tallet. Kristoffer snakket først med ingeniører på SpaceX og prøvde å få masteroppgave sammen med disse, men fikk heller en god idé fra samtalene: ”Hvordan det hadde vært å gjøre et super heavy launch i Norge? Jeg satte meg deretter ned å begynte å undersøke dette, og basert på norske innovasjonssystemer og hvordan Norge innoverer opplevde jeg en eureka situasjon. Jeg så et stort potensiale og startet å spørre andre om hva de trodde om denne ideen.”

Share the idea and the idea grows

Her var det også at Start UiA kom inn i bildet. ”Jeg har alltid trodd på ‘Share the idea and the idea grows’. Helt tilfeldig ble jeg oppfordret til å melde ideen min på Venture Cup, og dro hjem i full fart hvor jeg oppdaget at i dag var siste frist. Det var til og med en utsatt frist – akkurat som om det var meningen at jeg skulle melde meg på her” ler Kristoffer. ”Vi kom riktig nok ikke videre, men etter å ha vært på VC-eventet skjønte jeg at dette var et slikt miljø jeg ville inn i. Jeg meldte meg inn sommeren etter, og var med i VC-komiteen, samt med å organisere Idécafé for første gang. I ettertid har jeg vært invitert som foredragsholder på samme event, og det er morsomt å gå fra å være organisator til så å bli foredragsholder.”

Kristoffer forteller at det å ha vært med i Start var svært viktig for å komme i ett nettverk av likesinnede som ville høre om ideen hans og ikke mente han var sinnssyk som skulle prøve seg på dette, men heller at ideen var sinnssykt spennende!

”Janteloven er ikke tilstede i Start. Start har vært kjempeaktuelt for min utvikling som entreprenør og det var viktig å ha dette miljøet rundt meg. ”

Rakettutskyting fra vann

Ripple er et selskap som jobber med å launche raketter til verdensrommet fra vann. De gjør dette ved å bygge i skipsverft. ”Vår teknologi er svært skalerbar, samtidig som den kutter mange kostnader. Vårt ønske er å kunne bidra til å hente ressurser fra verdensrommet tilbake på jorda. Det som er så spennende er at 2% av hele verdens romfartsøkonomi nå er i Norge. Flere lokaliserer seg i for eksempel Stavanger da vi i Norge har en unik kompetanse på akkurat dette å hente ut ressurser. ” Over et noe større tidsløp bidra ønsker Ripple å bidra til menneskehetens bosetting av verdensrommet.

”Kompetanse som tidligere er brukt på andre områder, er veldig lik kompetansen som trengs for romfart og det er noe vi i Norge bør utnytte bedre!” forteller en entusiastisk gründer.

Internasjonalt team

Kristoffer legger vekt på at han ikke er noe særlig teknisk selv. Det var derfor et behov for å samle et godt team med solide teknikere. Dette har han klart å gjøre, og teamet består av personer fra USA, Australia, EU og Norge. ”Den første som ble med i teamet møtte jeg faktisk gjennom facebook. Vi var begge medlemmer av en gruppe hvor flere er interesserte i Mars, og var aktive der. I fjor møtte jeg han som er CTO i selskapet under en konferanse kalt The Mars Society – vi møttes for første gang ved Apollo 18. Det var et ganske spesielt øyeblikk å snakke om våre planer ved siden av denne gigantiske raketten” forklarer han.

De møttes på samme konferanse i år igjen hvor de virkelig gjorde en innsats for å få et møte med en bedrift kalt RocketStar LLC – dette klarte de og hadde møtet i New York på en balkong i 36 etasje hvor de så utover hele byen. På møtet ble de enige om et samarbeid for å bruke RocketStar sine rakettmotorer.

”RocketStar er selv en oppstartsbedrift og hadde sin første suksessfulle avskytning for to uker siden. Det var stort for vår del!” forteller Kristoffer.

Tenk stort!

”Tørr å hoppe på litt større drømmer. Mange norske gründere fikser på småting. Folk ser etter behov istedet for å tenke mulighet – hva er de gigantiske mulighetene? Jeg liker denne uttalelsen: “De neste milliardærene er de som kan endre en milliard menneskers liv.” Hvis ideen du tenker på ikke skremmer deg så tenker du ikke stort nok.”

Animasjoner av: Ingar K. Krabbestig. Hjemmeside: http://ikgraphics.no/