Denne måneden har vi Christian Stormdal Hexeberg som Månedens Start-gründer. Christian har vært medlem i Start NHH og har allerede vært med på å starte to selskaper: Modern Farmers AS og Provinci AS. Mens aktiviteten med Modern Farmers står litt på vent, er teamet bak Provinci i full sving og startet salget av sitt første produkt for bare fem uker siden. I månedens artikkel forteller Christian oss blant annet viktigheten av å ha brukeren med på produktutviklingen og det å akseptere at det å starte et selskap kommer med mye usikkerhet.

Foto: Aurora Hauge Nordnes

For Christian var det veldig naturlig å bli med i Start da hans interesse for innovasjon og entreprenørskap var der allerede. Han har dratt god nytte av å være i et inkluderende og åpent miljø hvor man møter folk som tenker likt som en selv. Både gjennom Start i seg selv, men også gjennom arrangement i regi av Start.

”For meg var det også veldig givende å kunne fronte entreprenørskap for andre studenter. Snakke med andre på skolen og fronte noe man bryr seg om har vært noe jeg har satt pris på”

Startet allerede som 12-åring

”Da jeg var 12 år gammel startet jeg og kompisen min en fotballskole for yngre elever. Allerede her ringte vi rundt til sportsbutikker og lignende for å få sponset utstyr, ” forteller Christian, ”siden da har vi hatt lyst til å starte noe sammen og det neste ble Modern Farmers. Når vi startet satset vi alt for bredt, og av det kan jeg trekke mitt første tips til andre gründerspirer:

”Ha business ideen klart definert før du starter et selskap!”

Foto: Aurora Hauge Nordnes

Modern Farmers fungerer foreløpig som et holdingsselskap for Provinci AS som Christian har startet sammen med fire andre. Provinci AS er et selskap som skal gjøre arbeidet til proffmalere enklere.

”Ideen til det første produktet kom under oppussing. Her fant den ene i teamet vårt et stort potensiale – hvordan kan man bedre oppbevare maleruller som er i bruk? Dette førte til at vi utviklet vårt første produkt, en grønn silikonsylinder som kan oppbevare malerullen mellom arbeidsøktene.” Christian forteller at det er relativt lite innovasjon i malerbransjen og Provinci er et selskap som kan produsere verktøy til malerne. Deres første produkt kom ut til salg for fem uker siden, og de er nå i idéfasen på flere andre prosjekter.

Foto: Aurora Hauge Nordnes

Foto: Aurora Hauge Nordnes

Foto: Aurora Hauge Nordnes

Etablerte et testpanel

”Dette var en av de aller første tingene vi ønsket å ha med. Vi kan selv lite om malerbransjen og vi trenge å ha med personer som vet hvordan rutinene og vanene til proffmalere er. Det er enklere å gå inn for å løse et eksisterende problem, enn å prøve å etablere nye vaner og rutiner. Vi ønsker å skape produkter som kan komplementere det som brukes i dag” forklarer Christian. Videre sier han at for å innhente testpanelet måtte de ringe rundt til malebedrifter. De ble i starten møtt med litt skepsis. ”Folk lurer på hvorfor vi ønsker å bidra i malerbransjen så det er en del spørsmål som må avklares før de blir med. Når man først kommer i kontakt med dem og de skjønner at vi ønsker å hjelpe så kan vi etablere gode relasjoner. Det er også viktig for oss at disse føler et eierskap over produktet vi ender opp med. Når vi nå skal selge produktet er disse utrolig viktige referanser for oss da de gir oss kredibilitet.”

Foto: Aurora Hauge Nordnes

Christian kan fortelle at testpanelet består av 10-15 malere som er inkludert gjennom hele produktutviklingen. De har testet prototyper og kommet med tilbakemeldinger.

”Et eksempel på hvorfor dette har vært viktig for oss var at vi i starten ønsket at produktet skulle vært pent og stilrent, men malerne brydde seg absolutt ikke om dette. De vektla funksjon. Dermed måtte produktet tilpasses etter deres behov og ønsker.”

Første prototype

”Etter 6-7 måneder hadde vi endelig første prototype klar” forteller Christian. ”Vi fikk den tilsendt til Norge – første tanke var en forbedret versjon av plastposen som man i dag bruker. Den så rett og slett ut som en stor hestekondom – både utseendemessig og funksjonalitet. Det var så langt unna det vi håpet på. I ettertid kan vi spøke om dette” ler Christian.

Foto: Aurora Hauge Nordnes

”Vær lærevillig og learn as you go

Christians to viktigste tips til andre er at man må være lærevillig når man skal starte noe. Man må snakke med andre som har kunnskapen som man er ute etter og man må lete etter de som kan det når man ikke selv innehar den nødvendige bransjekunnskapen.

”Deretter vil jeg si: Man må akseptere usikkerhet – learn as you go. Med det mener jeg at ting går seg til underveis og at man lærer hele tiden. I starten er alt veldig usikkert og man vet ikke alltid hva man bør gjøre. Det er to skritt frem og ett tilbake, men det er en del av reisen. Har du et godt team og en idé må man bare hoppe ut i det og lære mens man prøver” avslutter han.

Teamet bak Provinci AS